DanskDanskDansk

Dansk
Besøg Danmarks bedst bevarede, romantiske haveanlæg ved Møns Klint

Liselund lystslot ligger i smukke omgivelser på Møn, tæt på havet. Nyd en picnic i den romantisk anlagte have, eller kom på rundvisning i det lille nyklassicistiske lystslot. Liselund er en eventyrlig romantisk have med lystslot, Schweizerhytte, kinesisk tehus, kringlede stier og havesøer med åkander. Haven blev anlagt i slutningen af 1700-tallet som fristed for adelsparret Antoine og Lisa de la Calmette.

Den storslåede have

Liselund er Danmarks bedst bevarede romantiske have. Hvert år tiltrækker den tusindvis af gæster. Haven ligger ud til den østmønske klint i et meget varieret landskab. Her veksler græsplæner, bakker og søer med dybe slugter og vandfald.

Bygninger i dansk, norsk, schweizisk og kinesisk stil understreger naturens skiftende karakter med både blide, baske og eksotiske stemninger. Lysningen i havens midte er som en tryg oase, hvor kun et kors på en fjern klintetop minder om en verden med liv og død.

Idealiserede natur

Mod havens yderkanter glider den idealiserede natur over i de omgivende skove. Herefter følger det uopdyrkede og vilde: skrænterne ned mod det store, åbne hav.

Antoine og Lisa de la Calmette var optagede af oplysningstidens frihedstanker. Haven blev skabt som en scene for den store, vide verdens tanker og åndsliv. Tidens kunstnere, filosoffer og samfundskritikere valfartede til Liselund. Langs havens stier og på de græsklædte skrænter gik Adam Oehlenschläger og Thorvaldsen rundt og Guldalderens malere tegnede skitser i haven.

Foto: Thomas Ix

Liselund Lystslot

Liselunds nyklassicistiske lystslot er opført i 1792 af arkitekten Andreas Kirkerup. De velbevarede interiører er formentlig udsmykket og møbleret af tidens førende interiørarkitekt, hofdekoratør Joseph Chr. Lillie.

Siden 2005 har Liselund været en del af Nationalmuseet.

Lystslottet er kun åben i forbindelse med rundvisninger fra 1. maj - 30. september. Se tider for rundvisninger på: natmus.dk/museer-og-slotte/liselund/

Grupperundvisninger bookes via. telefon + 45 55 81 21 78 eller museetliselund@natmus.dk

Haveanlægget er åbent hele året og adgang hertil er gratis

Foto: Thomas Ix

Åbningstider

Haveanlægget er åbent hele året og adgang hertil er gratis

Liselund lystslot er kun åben i forbindelse med rundvisninger 1. maj - 30. september.

Adresse

Langebjergvej 4, 4791 Borre

Telefon

55812178

Website

Læs mere på vores hjemmeside

E-mail

museetliselund@natmus.dk

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.