BurgerProfileArrow-left

Heart
Design og kunsthåndværk i topklasse!

Hvem skulle tro det. Men lige der. Midt i en af Sydsjællands hyggelige landsbyer ligger et museum, der udstiller design og kunsthåndværk i så høj klasse, at Kongehuset gerne låner deres tekstiler ud til udstillingerne.

Hørhistorien

Hørhistorien

Det er slet ikke en stavefejl, når vi skriver hørhistorien, for fra slutningen af 1700-tallet lå her en hørfabrik, som var en af sin tids største og som også var storleverandør til Kongehuset. Men så kom maskinvævene og de udkonkurrerede fabrikken, som måtte dreje nøglen om i 1906.

Køng Museum ligger lige imellem Næstved og Vordingborg i den hyggelige landsby Køng. Selve museet huser i Gl. Øbjerggard. Her vises en permanent udstilling om Niels Ryberg, som grundlagte et af Danmarks tidligste fabriksanlæg til fremstilling af hørtekstiler. Dertil har museet også skiftende udstillinger og andre arrangementer.

Køng Museum i dag

Køng Museum i dag

Heldigvis gemte man nøglen og den stolte designtradition fornægter sig ikke. For de håndvævede tekstiler er nu inspiration for at også de nye udstillinger viser kunsthåndværk i fineste klasse.

Keramik, broderi, strik, tekstilkunst, pileflet og vævning er bare nogle af de stolte kunsthåndværk, som løbende kommer på udstillingsprogrammet, som museets frivillige med kyndig hånd tilbyder gæsterne. Der er tre årlige udstillinger, som alle tager udgangspunkt i stedets hørtradition, og så er der også en fast udstilling, hvor fabrikkens historie foldes ud. Men der vises også kunsthåndværk, som udstilles alene på grund af den høje kvalitet.

Fabrikken i byen

Fabrikken i byen

Man kan godt kalde Køng by for et fabrikssamfund. I hvert tilfælde mellem 1774 og 1852, hvor fabrikken og dens produktion og bygninger prægede det lille samfund. I dag kan man stadig se to andre bygninger fra fabrikkens storhedstid; Spindeskolen fra 1780, som i dag er smukt restaureret og Hospitalet fra 1793, som dengang sikrede fabriksarbejderne forsørgelse i deres alderdom.

Selv kirken måtte indrette sig efter fabrikken. Den måtte nemlig ombygges i slutningen af 1700-tallet for at kunne rumme de mange fabriksarbejdere og deres familier.
Foto: Thomas Ix

Aktiviteter og butik

Aktiviteter og butik

Hvis du er glad for lækre tekstiler og godt kunsthåndværk, så er museumsbutikken et besøg værd. Her finder du viskestykker, duge og forklæder i fineste hørkvalitet. Bestemt et kig værd. I løbet af året er der mange aktiviteter; markeder, café, rundvisning, kreative workshops. Og det rullende hørværksted der demonstrerer, hvordan man i gamle dage beredte hør, er hver sommer et populært indslag på markeder over hele Danmark.

Køng Museum har en vidunderlighave, hvor medbragt mad kan nydes i en god, stille stund på landet.

Vi glæder os til at se jer!

Åbningstider

Museet er åbent: Fra 14.april til 20. oktober 2019
lørdage, søn- og helligdage kl. 12-16
Åbner gerne for grupper udenfor åbningstid

Adresse

Bygaden 27 Køng, 4750 Lundby

Telefon

31692938

Website

Læs mere på vores hjemmeside

E-mail

koengmuseum@gmail.com

Close

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.