DanskDanskDansk

Dansk
I fodsporet på Elmelundemesteren

Mange kunsthistorikere mener, at middelalderens kalkmalerier er et af Danmarks vigtigste bidrag til verdenskunsten. På Møn findes tre af landets fineste kalkmalerier i Fanefjord, Elmelunde og Kelby Kirke.

Kalkmalerierne

De berømte kalkmalerier findes i Elmelunde, Kelby og Fanefjord Kirke.

Omkring år 1500 har den såkaldte Elmelundemester dekoreret vægge og hvælv i kirkerne. Han (og hans medhjælpere) er en af de mest kendte kalkmalerimestre fra middelalderen og op igennem renæssancen. Kunsteren er ukendt, men kan kendes på sine karakteristiske træk - bl.a. har han tegnet af fra bibelbilleder slavisk, og derved kan der også findes både stavefejl og dårlig latin i flere af kirkerne, som han har dekoreret.

Elmelundemesteren gengiver biblen i sine kalkmalerier, som er rigt dekoreret - helt sikkert et besøg værd!

Grunden til, at kalkmalerierne har overlevet så mange år, er fordi de efter reformationen blev malet over. Det har beskyttet dem indtil de blev genopdaget i slutningen af 1800-tallet.

Udover de tre mønske kirker, findes han (eller hans skoles) kalkmalerier også i Tingsted, Nørre Alslev, Aastrup og Kettinge Kirke.

Der findes også mange andre vedbevarede kalkmalerier i danske kirker - de blev hovedsageligt skabt i tiden imellem 1100 og 1600.

Billedet er fra Elmelunde Kirke.

Åbningstider

Kalkmalerier på Møn findes i følgende kirker:
- Fanefjord Kirke (Kokseby, Fanefjord Kirkevej 51, 4792 Askeby)
- Elmelunde Kirke (Leonora Christines Vest 1, 4780 Stege)
- Kelby Kirke (Præstegårdsstræde 6, 4780 Stege)

Adresse

Fanefjord Kirkevej 51, 4792 Askeby

Website

Læs mere her

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.