DanskDanskDansk

Dansk
Tidligere avlsgård af Gisselfeld Kloster anno 1827

Der er kommet nyt liv i den gamle avlsgård under Gisselfeld Kloster, Det smukke hus inviterer nu indenfor til kunst, kreativitet, møder, mad, vin og meget mere.

Alle fotos: Kit Kjølhede 

Historie

Den nuværende Hesede Hovedgård er bygget som avlsgård af Gisselfeld Kloster i 1827. Før det lå Hesedegård på samme sted, og endnu længere tilbage lå landsbyen Hesede med sine otte huse på stedet. Senest har gården været hjemsted for Isabella Smith.

I december 2018 overtog ægteparret Kit og Claus forpagtningen af hovedhuset, der ved samme lejlighed er blevet sat smukt i stand fra kælder til kvist. Det gamle hus er blevet indrettet med respekt for dets alder, men også overdrysset med samtidskunst – en kombination, der giver en helt særlig stemning.

Filosofien er, at det smukke gamle hus skal danne rammen om en række arrangementer – fra kunst til vin og alt derimellem. Fokus er på fællesskaber, møder mellem mennesker og oplevelser.

Navnet Hesede menes at betyde ’stedet, hvor hjortene holder til’. Det gør de også den dag i dag, og de nye forpagtere har ladet dette inspirere stedets logo sammen med et hjerte, der symboliserer, at de ting, de kaster sig over, bliver gjort med hjertet.

Mere om historien læs på Danish Club.

Generelt

Hesede Hovedgård står på tre ben: kunst & kreativitet, mad & vin samt møder & mennesker.

Kunst & kreativitet tager udgangspunkt i Kits passion, idet hun (efter mange år i Udenrigsministeriet) er kunstner. Hele huset er indrettet med samtidskunst (både fællesområder og de 8 værelser), og så er der åbnet et ambitiøst galleri, der allerede i første sæson har vist fem spændende og succesfulde udstillinger, har holdt Artist Talk - og kan prale af allerede at have kunstinteresserede stamgæster.

Mad & vin tager udgangspunkt i Claus' passion. Som søn af en vinhandler er han flasket op med god vin og brænder for kvalitetsvine og de gode historier, som han gerne fortæller gæsterne om. Vin går hånd i hånd med god mad, som de enten laver selv eller får leveret af lokale samarbejdspartnere. Så vidt muligt er alt økologisk.

Møder & mennesker tager udgangspunkt i, at begge er udadvendte og elsker at møde nye mennesker. Der tilbydes møder i traditionel forstand (dags- og døgnmøder med fuld forplejning), kurser, retreats og private arrangementer. Men det handler i høj grad også om møder mellem mennesker, idet en del af filosofien er, at gæsterne også møder hinanden - at folk snakker sammen over morgenmad og middage eller et glas vin i stedet for at sidde med næsen i mobilen.

I sommer var huset åbent for B&B-overnatninger, og selvom det var første sæson, har Hesede Hovedgård været et utroligt populært valg og har fået rigtig flotte karakterer på booking.com (9,6 ud af 10).

Sov godt

Hesede Hovedgård rummer i dag otte gæsteværelser, der allerede er indrettet forskelligt, men alle med respekt for husets alder og med samtidskunst.

Der er fire gæsteværelser på førstesalen. Dette er ifølge de gamle plantegninger husets originale gæsteværelser. De fire værelser har alle to gode senge, som kan placeres adskilt eller sammen, og værelserne deles om et helt nyt badeværelse og et separat toilet. På førstesalen er der også et fællesområde med stue, spisestue og køkken ud i et. Stemningen er lys og venlig. Disse værelser kaldes ’upstairs’ og har navnene: Filosoffen, Kunstneren, Digteren og Musikeren.

Værelser på flere etager

I underetagen, downstairs, er fire rum lavet til moderne gæsteværelser. Oprindeligt blev rummene brugt til opbevaring og arbejde, og værelserne har i dag navn fra den oprindelige brug. Således hedder værelserne: Salt & Øl, Stryge, Rulle og Forvalterens Spisestue. Badeværelset var oprindeligt værelse for husets Jomfru (en form for tjenestepige), hvorfor det i dag naturligvis hedder Jomfruens Badeværelse. De fire downstairs-værelser deler badeværelse. Alle har rigtig god udsigt over den store smukke have.

Vi lægger vægt på fred & ro og opfordrer til hygge og samtaler, og derfor er der ikke TV på værelserne. Der er gratis internet-adgang, men vi finder også gerne et spil frem, som man kan bruge, hvis man har lyst.

Møder og kurser

I vinterhalvåret bruges galleriet til møder, kurser og arrangementer. Som virksomhed er det muligt at holde traditionelle dagsmøder, hvor der er sørget for al forplejning fra morgen til eftermiddag.

Et møde kan naturligvis også forlænges med middag og overnatning.

Når man booker møde på Hesede Hovedgård, er der ikke andre virksomheder i huset. Det betyder, at der er fred og ro, både til fordybelse og sensitive emner. Det er værtsparret selv, man møder, og det hele taget emmer stedet af personlighed og imødekommenhed.

Omgivelser og naboer

Hesede Hovedgård er navnet på hele gården. Det er også navnet på vejen, hvor gården ligger. Og det er navnet på den virksomhed, der har til huse i hovedhuset på gården i nr. 1.

Bag hovedhuset ligger den smukke parklignende have med egen sø og imponerende store gamle specielle træer, blandt andet et over 200 år gammelt tempeltræ, som menes at være det største i Danmark. Alle de specielle træer stammer fra Paradishaven, som ligger i Hesede Skov – en skov, der starter, hvor haven ender. Haven kan frit benyttes af husets gæster. Prøv for eksempel gyngen, der hænger i 8 meter lange reb fra det store egetræ eller få en snak med fasanerne.

På gården – med adressen Hesede Hovedgård 3 – ligger tre specialbutikker.

Alle fotos: Kit Kjølhede

Adresse

Hesede Hovedgård 1, 4690 Haslev

Telefon

27211233

Website

hesedehovedgaard.dk

E-mail

info@hesedehovedgaard.dk

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.