DanskDanskDansk

Dansk
Et af de vigtigste vartegn i Vordingborg

Gåsetårnet i Vordingborg er 650 år gammelt - og står som det eneste tilbage af den engang store borg.

Topfoto: fotograf Per Rasmussen / redigeret af Tage Klee

Historien

Gåsetårnet står som det eneste tilbage af den engang mægtige borg. Hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet tronede dengang op fra borgen, da den var kong Valdemar Atterdags hjem.

Kong Valdemar Atterdag modtog i 1367 krigserklæringer fra 77 tyske hansestæder. Men det tog han let på, og satte en guldgås på toppen af det nybyggede forsvarstårn som en hån mod dem. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, sagde han.

Foto: Per Rasmussen, redigeret af Tage Klee

Guldgåsen

Den guldgås, der sidder på toppen i dag, er ikke den samme som Valdemar Atterdag satte på tårnet. Den oprindelige guldgås blev nemlig stjålet af den danske konge Erik af Pommern, da han stak af fra Danmark med statskassen under armen. Sagnet siger, at han tabte gåsen i havet, og at den stadig ligger der.

Den nuværende guldgås er faktisk næsten en meter på alle ledder og kanter. Den blev lavet i 1871, og 100 år senere blev den forgyldt med hele 2 kilo guld.

Hvor er resten af slottet?

Gåsetårnet er som bekendt del af en større borg. Men du tænker måske hvor resten af borgen er blevet af? Hele borgen og slottet gik i forfald efter magtens centrum flyttede fra Vordingborg til København. Dengang tænkte man ikke så meget på, at bevare bygninger og kulturen for eftertiden. Gåsetårnet havde dog stadigvæk en funktion - nemlig som fængsel. Af denne grund blev den del af borgen stadigvæk vedligeholdt.

Gåsetårnet blev brugt til at holde folk indespæret, men flere gange slap fangerne ud. En af dem var Kirsten, der sad fængslet i Gåsetårnet for at have dræbt sit eget barn. Men det blev hun hurtigt træt af, for der var både koldt og enormt beskidt i tårnet. Et lokum blev først installeret 14 år senere.

Det gad Kirsten ikke vente på, og derfor hev hun et af de mange rådne gulvbrædder op, kravlede ud af cellen og befriede Gåsetårnets tre andre fanger. De fandt noget reb og firede sig i nattens mørke ned fra tårnet og ud i friheden.

I dag er der ikke nogle rådne gulvbrædder. Du kan besøge gåsetårnet ved at købe billet på Danmarks Borgcenter, som er placeret lige ved siden af. Her kan du også høre en masse omkring dets historie på en af de guidede rundture.

Åbningstider

Se Gåsetårnets aktuelle åbningstider på: http://www.danmarksborgcenter.dk/da/besog-os

Adresse

Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Website

Læs mere her

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.