DanskDanskDansk

Dansk
Mærk historien – en kulturoplevelse for alle sanser.

Gennem 13 huse formidler Frilandsmuseet Sydhavsøernes landbosamfund og mere end 300 års byggeskikke. Med en unik beliggenhed ved bredden af den naturskønne Maribo Søndersø, danner museet rammerne for et både sanseligt og oplevelsesrigt besøg.

Topfoto: Museum Lolland-Falster, Ingrid Riis

VELKOMMEN

Frilandsmuseet i Maribo har siden 1927 ligget ved bredden af den naturskønne Maribo Søndersø, der er en del af Naturpark Maribosøerne. Med denne unikke beliggenhed rummer stedet en stor sanselighed, der danner rammerne for et oplevelsesrigt besøg.

Frilandsmuseet i Maribo er landets tredje ældste frilandsmuseum. Det åbnede i 1927 under navnet De gamle Huse, og lokaliteten blev allerede dengang betegnet som en af de smukkeste pletter på Lolland. Initiativtageren var formand for Lolland-Falsters Stiftsmuseum Axel Holck, der ønskede at bevare områdets bygningskultur, som var truet af nye og moderne byggeformer.

Foto: Museum Lolland-Falster, Ingrid Riis

Oplev de ”gamle dage”

På Frilandsmuseet bliver 1800-tallets hverdagsliv anskueliggjort med små illustrative scenarier.

Med de originale huse og genstande er der rig mulighed for at forestille sig, hvordan det var at leve i de kolde, lavloftede rum, de fælles sovefaciliteter, det hårde fysiske arbejde, stanken fra møddingen, det udrikkelige vand og hvad, der ellers fulgte med livet i ”gamle dage”.

Gennem 13 huse formidler Frilandsmuseet Sydhavsøernes landbosamfund og mere end 300 års byggeskikke. Alle sociale lag er repræsenteret.

Besøg gårdmanden og husmanden, oplev duften i smedjen eller sæt dig til rette i skolestuen. Rettere sagt, oplev tiden inden industrialiseringen satte ind og ændrede alt, hvad befolkningen havde kendt gennem generationer.

Et levende museum

På Frilandsmuseet bevæger man sig rundt på én stor historisk scene, hvor oplevelsen er i centrum. Oplev livet på landet i 1800-tallet eller reflektér over den historiske udvikling, samfundet har gennemgået de sidste 2-300 år.

Gennem sæsonen arrangeres aktiviteter med udgangspunkt i historiske temaer.

På Museum Lolland-Falsters hjemmeside er der mulighed for at bestille omvisning og introduktion til stedets gamle lege.

Foto: Museum Lolland-Falster

Dampmaskiner

Museum Lolland-Falsters dampeventyr tog sin begyndelse allerede i 1929, hvor museet fik en sjælden museumsgenstand. Her var tale om Højbygårds lokomobil fra 1872. Pløjemobilet blev efter overdragelsen udstillet på Frilandsmuseet til stor fornøjelse for mange og har været det siden.

I 1988 fik pløjemobilet en lillebror i form af et Ransomes, Sims & Jeffries Lokomobil fra 1919 fra Knuthenborg, som i 2004/2005 blev istandsat af Lokomobilets Venner.

I vinteren 2007 - foråret 2008 blev der føjet endnu en dampmaskine til museets samling i form af den store dampmaskine, der havde trukket save på Nysted Savværk.

Museet har siden 2008 afholdt damptræf, som hvert år tiltrækker rigtig mange mennesker.

De gamle haver

Rundt blandt husene er der anlagt små haver og hyggelige stier, der binder husene sammen og skaber en landsbystemning. I haverne bliver der dyrket og eksperimenteret med forskellige gamle sorter af læge- og prydplanter.

Forplejning

Ved grupper på min. 10 personer er der mulighed for at forudbestille kaffe og kage.

Foto: Museum Lolland-Falster, Ingrid Riis

Bevaring af kulturarven

Kun to af museets huse er opført på stedet, resten er løbende flyttet til museet fra Lolland og Falster.

For at kunne bevare de gamle bindingsværkshuse kræver de omhyggelig vedligeholdelse. Det står museets bygningsbevaringsafdeling for, der løbende tilser de gamle huse.

For at være med til at bevare og styrke de gamle byggetraditioner på Sydhavsøerne tilbyder museet rådgivning fra afdelingens dygtige håndværkere.

Foto: Museum Lolland-Falster

Åbningstider

Frilandsmuseet i Maribo er åbent - HUSK at bestille billetter på forhånd.

Fra 1. maj til og med 23. juni 2020
Tirsdag - søndag: 10-16
Mandag lukket

Fra 24. juni til og med 18. august 2020
Åbent alle dage 10 - 16

Fra 19. august til og med 30. september 2020
Tirsdag - søndag: 10-16
Mandag lukket

Uge 42 (efterårsferien) 2020
Mandag - fredag10 - 16
Lørdag og søndag: lukket
Besøg og omvisning i museet kan arrangeres hele året efter forudgående aftale. Større selskab og arrangementer skal forudgående anmeldes til museet.

Adresse

Meinckesvej 5, 4930 Maribo

Telefon

54844400

Website

Læs mere på vores hjemmeside

E-mail

post@museumlollandfalster.dk

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.