DanskDanskDansk

Dansk
Oplev den unikke stjernehimmel på Møn & Nyord

Forestil dig du ligger og kigger op imod himlen et sted på Møn og der er en hel klar hjernehimmel! Det er helt sikkert noget, som man ikke oplever i København!

Topfoto: Tage Klee

Dark Sky på Møn og Nyord

Møn og Nyord er certificeret international Dark Sky område hos Dark-Sky Association. De arbejder på bevaring af nattemørket og bekæmper lysforurening. Det betyder at du på Møn og Nyord kan kigge op imod himlen og se en klar stjernehimmel. Det er afslapning på recept!

Dark Sky er et koncept, som man har taget til sig i rigtig meget af arbejdet på Møn. Det er en gruppe lokale ildsjæle, som gør en kæmpe indsats for at formidle Dark Sky til omverdenen og resten af Danmark.

Det er bedst se opleve Dark Sky om vinteren, når solen går tidligt ned og står sent op. Der er også flere overnatningssteder, som er certificeret Dark Sky overnatninger.
Foto: Tage Klee

Hvad handler Dark Sky om?

Konceptet Dark Sky handler i bund og grund om at være opmærksom på betydningen af nattemørket for naturen og vores helbred. Når vi mennesker eksempelvis omgives af for meget lys om aftenen og natten, så registrere koglekirtlen dette og producere derefter mindre melatonin. Sammenhængen imellem melatonin og vores helbred gør at for meget lys om natten kan have en negativ effekt på vores helbred. Ligeledes påvirkes dyr og planter også af for meget lys om natten.

Et andet element i Dark Sky er også spildt lys, hvis steder, hvor man ikke behøver ekstra lys oplyses. I anvendelse af lamper bør man også bruge lamper, som kun lyser det op, som de skal.

Læs mere om Dark Sky her.
Foto: Tage Klee

Åbningstider

Dark Sky kontaktperson
Martin Nilsson.
Vordingborg Kommune
Email: marn@vordingborg.dk

Adresse

Stengårdsvej 8, 4791 Borre

Website

Læs mere her

E-mail

marn@vordingborg.dk

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.