BurgerProfileArrow-left

Heart
Borge, Konger og Magt

Velkommen til Danmarks Borgcenter. På borgen og i vores udstilling fortæller vi historien om middelalderens borge, konger og magt.

Der er masser at opleve for hele familien på Danmarks Borgcenter. Gå på opdagelse i Middelalderborgen; Kong Valdemars store kongeborg og i Gåsetårnet.

Danmarks Borgcenter og Kongernes verden

Danmarks Borgcenter og Kongernes verden

I middelalderen var borgene nøglen til magten. Konger, stormænd og kirken opførte borge overalt i Europa for at forsvare sig selv og deres interesser. Og for at vise deres magt til omverdenen. Borgene var nemlig ikke kun forsvarsværker; de var også kongens fremskudte poster, der skulle sende et klart signal enhver mulig fjende; Her regerer jeg!

Vordingborg var kongens største borg; en hjørnesten i forsvaret af Danmark og af kongens magt. På borgen i Vordingborg har konger som Valdemar den Store, Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag regeret. For dem var borgene brikker i et spil om magten. Kongernes kampe, overvejelser og valg har sat varige spor i historien, og har været med til at skabe grundlaget for det moderne Danmark.

Rundvisninger

Rundvisninger

Hvis du har købt billet til Danmarks Borgcenter i højsæsonen har du gratis adgang til vores rundvisninger. Vores rundvisere ved hvad de taler om, og elsker at dele ud af deres viden. Derfor får du altid spændende beretninger om borgens bygninger, de arkæologiske undersøgelser og om andre gode øjeblikke og historier fra borgens lange historie.

Læs mere om rundvisningerne her: www.danmarksborgcenter.dk/da/oplevelser/foredrag-og-rundvisninger

Foto: Per Rasmussen, redigeret af Tage Klee

Gåsetårnet

Gåsetårnet

Gåsetårnet er Vordingborgs vigtigste vartegn og det eneste, som er tilbage af det dengang gamle Slot. Hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet tronede dengang op fra borgen, da den var kong Valdemar Atterdags hjem. Tårnet er hele 650 år gammelt, men stadigvæk i god stand. Tårnet er 26 m. højt.

På toppen findes en guldgås, heraf gåsetårnet. Valdemar Atterdag satte gåsen på toppen af tårnet som en hån imod 77 tyske hansestænderne, som havde erklæret ham krig. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, sagde han.

Den nuværende guldgås er faktisk næsten en meter på alle ledder og kanter. Den blev lavet i 1871, og 100 år senere blev den forgyldt med hele 2 kilo guld.

På Danmarks Borgcenter han du købe billet til Gåsetårnet separat eller sammen med din billet til udstillingen. Museet laver også guidede rundture, hvor du kan høre mere omkring Gåsetårnet og det gamle slot.

Udstillingen

Udstillingen

Ud over den permanente samling byder Danmarks Borgcenter i denne sæson på en mindre særudstilling om Dannebrog i anledning af flagets 800-års jubilæum 15. juni i år, samt udstillinger af mere end 150 genstande fra perioden sen vikingetid til slutningen af middelalderen – alle fundet på selve borgen.

Udstillingerne dækker over alt fra spydspidser, økser og sværddele til smykker, eksklusive sko, skriveredskaber og fornemme vinglas fra Venedig. Tilsammen dokumenterer de Vordingborgs historie og det helt særlige liv på borgen, der fungerede som militæranlæg og kongeborg gennem mere end 500 år.

Cantabile 2

Cantabile 2

Danmarks Borgcenter i Vordingborg har indgået et utraditionelt samarbejde med det Reumertprisvindende lokale egnsteater Cantabile 2, som leverer skuespillere til museumsoplevelsens nye live introshow. Det nye koncept betyder, at gæsterne bliver modtaget af en uddannet skuespiller, der med sit levende og visuelle sprog udvisker skellet mellem fortid og nutid og giver et nyt blik på middelalderen, som den har udspillet sig lige uden for Borgcentrets døre.

Det nye live introshow kan opleves i weekender og på helligdage gennem hele sæsonen 13. april –20. oktober 2019. I højsæsonen 1. juli – 11. august kan introshowet opleves alle ugens dage.

Køb et årskort og få mere værdi!

Køb et årskort og få mere værdi!

Gaveidé, selvforkælelse, glade stunder og gode oplevelser. Alt det er samlet i vores helt nye årskort, som er på gaden. Kortet tager dig tilbage til vikingetiden, til søs, til middelalderen, op i Gåsetårnet, ind i den ultralokale historie og ind i den fortid, som er fundamentet for det Danmark, vi kender i dag. Ret godt at kende det fundament, hvis man skal forstå verden omkring sig.

Med årskortet får du rabat i vores butikker og til events. Fri entré til alle Museum SydøstDanmarks lokaliteter og så kan du invitere en gæst med gratis i resten af 2019 (undtaget Holmegaard Værk). Købes i museumsbutikkerne.

Åbningstider

02.09.19 - 03.11.19:

Tirs-søn kl. 10-16
Mandag lukket undtaget 14.10

Adresse

Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Telefon

70701236

Website

Læs mere på vores hjemmeside

E-mail

danmarksborgcenter@museerne.dk

Close

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.