DanskDanskDansk

Dansk
Borge, Konger og Magt

Velkommen til Danmarks Borgcenter. På borgen og i vores udstilling fortæller vi historien om middelalderens borge, konger og magt.

Der er masser at opleve for hele familien på Danmarks Borgcenter. Gå på opdagelse i Middelalderborgen; Kong Valdemars store kongeborg og i Gåsetårnet.

Danmarks Borgcenter og Kongernes verden

I middelalderen var borgene nøglen til magten. Konger, stormænd og kirken opførte borge overalt i Europa for at forsvare sig selv og deres interesser. Og for at vise deres magt til omverdenen. Borgene var nemlig ikke kun forsvarsværker; de var også kongens fremskudte poster, der skulle sende et klart signal enhver mulig fjende; Her regerer jeg!

Vordingborg var kongens største borg; en hjørnesten i forsvaret af Danmark og af kongens magt. På borgen i Vordingborg har konger som Valdemar den Store, Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag regeret. For dem var borgene brikker i et spil om magten. Kongernes kampe, overvejelser og valg har sat varige spor i historien, og har været med til at skabe grundlaget for det moderne Danmark.

Gåsetårnet

Gåsetårnet er Vordingborgs vigtigste vartegn og det eneste, som er tilbage af det dengang gamle Slot. Hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet tronede dengang op fra borgen, da den var kong Valdemar Atterdags hjem. Tårnet er hele 650 år gammelt, men stadigvæk i god stand. Tårnet er 26 m. højt.

På toppen findes en guldgås, heraf gåsetårnet. Valdemar Atterdag satte gåsen på toppen af tårnet som en hån imod 77 tyske hansestænderne, som havde erklæret ham krig. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, sagde han.

Den nuværende guldgås er faktisk næsten en meter på alle ledder og kanter. Den blev lavet i 1871, og 100 år senere blev den forgyldt med hele 2 kilo guld.

På Danmarks Borgcenter han du købe billet til Gåsetårnet separat eller sammen med din billet til udstillingen.

Oplevelsen

Danmarks Borgcenter formidler og indsamler viden fra ca 2000 borge og voldsteder, og genskaber denne viden til dig i interaktive fortællinger i udstillingshuset. Store dele af borgcentret er indrammet af den gamle voldgrav, som bidrager til en godt bevaret helhedsoplevelse, som formidler de mange fortællinger fra middelalderen til i dag.

Du får udleveret en iPad ved ankomst, som er genvej og nøglen til viden.

Køb et årskort og få mere værdi!

Gaveidé, selvforkælelse, glade stunder og gode oplevelser. Alt det er samlet i vores helt nye årskort, som er på gaden. Kortet tager dig tilbage til vikingetiden, til søs, til middelalderen, op i Gåsetårnet, ind i den ultralokale historie og ind i den fortid, som er fundamentet for det Danmark, vi kender i dag. Ret godt at kende det fundament, hvis man skal forstå verden omkring sig.

Ønsker du at købe et årskort, så klik her.

Åbningstider

02.09.20 - 03.11.20:

Tirs-søn kl. 10-16
Mandag lukket undtaget 14.10

Adresse

Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Telefon

70701236

Website

Læs mere på vores hjemmeside

E-mail

danmarksborgcenter@museerne.dk

Dansk

Del med dine venner, din familie eller andre, som du mener, skal have en kulturoplevelse.